Зърнопроизводство

Пшеница

Пшеницата е едно от първите зърнено-житни растения, култивирани от хората. Способността за самоопрашване допълнително е улеснила създаването на много сортове в различни краища на света Зърното на пшеницата е частта от растението, което се използва за храна. След смилане на зърното се получава пшенично брашно, с което се приготвят различни видове хляб.

Рапица

Рапицата е растение с яркожълти цветове, което се отглежда и култивира масово по света. Основните ѝ приложения са за фураж, производство на рапично олио, биодизел, като съставка в различни технически масла, медицински и козметични продукти и др. Поради лесното си отглеждане и разнородното приложение рапицата е широко разпространена земеделска култура в цял свят.

Царевица

Царевицата  е вид покритосеменно растение от семейство Житни . Тя е важна земеделска култура, която се използва за зърно, силаж и за зелен фураж. Царевицата е топлолюбива култура.

Слънчоглед

Слънчогледът се отглежда за семената, от които се получава най-използваното в България растително масло.Слънчогледовото масло има висока хранителна стойност и добри вкусови качества. Освен за хранителни продукти (олио, маргарини, майонези, консерви, сладкарски изделия и др.), слънчогледовото масло се използва и за получаване на сапуни, лакове, безири и други промишлени изделия.

Тиква

Тиквата вирее на места, които са добре огрявани от слънцето и защитени от ветровете. За израстването на голям плод е нужно почвата да бъде богата на хранителни вещества, като наторяването зависи от предшестващата култура, която е била отглеждана. Използва се за приготвянето на десерти,а семките ѝ се консумират, след като се изпекат. Има много полезни свойства и се препоръчва при някои здравословни проблеми.

Нахут

Нахутът е растение от семейство Бобови. Той е една от най-рано култивираните от човека култури. Нахутът представлява храст, достигащ височина до 50 cm. Той е особено топлолюбив, но всъщност е извънредно непретенциозен.  Ядките на нахута, подобно на повечето бобови растения, са добър източник на белтъчини (протеини).